Isklot vid stranden

Publicerad

Bild: Ottenby fågelstation

Strax före jul 2009 observerades ett sällsynt naturfenomen vid Ölands södra udde. I vattenbrynet låg mer än tvåhundra isbollar stora som bowlingklot, i vissa fall ännu större.

SMHI:s tolkning är att snön på marken varit något kram genom uppvärmning från underlaget. Den hårda nattvinden har tagit tag i snön och rullat ihop den som rulltårta. Dessa snörullar har blåst ner till vattnet, där vågorna och den kyliga vinden omvandlat dem till klot. Efter hand har vatten från havet frusit på och bildat en allt tjockare skorpa kring den inre snön. När ett av kloten klövs av personal vid Ottenby fågelstation, fann man mycket riktigt att skalet var 3–4 centimeter tjockt och att innanmätet bestod av kramsnö.

För att isklot ska bildas krävs en kombination av kramsnö på marken, mycket stark vind och att vattentemperaturen är nära noll. Vidare att vågorna inte för ut bollarna till havs utan att de hamnar i bakvatten nära land. Detta underlättas om vattenståndet är i sjunkande. Allt detta gällde vid Ölands södra udde.

Isklot har tidigare hittats 1988 vid Gillinge i Stockholms skärgård och 1958 vid Falsterbo.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor