Ett svenskt naturarv

Publicerad
För 101 år sedan invigdes Sveriges nio första nationalparker, vilka också var Europas första. I dag finns 29, och naturfotografen Claes Grundsten har besökt dem alla vid olika årstider och väderförhållanden. Resultatet är en praktbok där fotot är i världsklass och med precis lagom mycket text till varje park. Grundsten faller inte i fällan att enbart leverera vackra vykortsbilder – men sådana finns också – utan tar ut svängarna med exempelvis många närbilder på trädstammar och åtskilligt med öppet vatten. Genom att fotografera i gryning och skymning och att vara på rätt plats vid rätt tid är Claes Grundsten, som F&F tidigare noterat, en mästare på att hitta överrumplande färger i naturen. Några bilder har rentav blivit lite väl färgmättade i tryckpressen, men det är en randanmärkning.

Sveriges nationalparker

Grundsten, Claes
Max Ström

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor