”Magiskt” smink höll bakterier borta

Blybaserade färger stimulerade bakteriedödande processer.
Publicerad
**Nefertiti**. Det bly som ingick i fornegyptiskt smink kan ha skyddat mot ögoninfektion.
Bild: Wikimedia Commons

Att forntidens egyptier gärna sminkade sig vet vi från skulpturer av till exempel den sköna Nefertiti. Tjocka svarta kajalstreck markerade ögonen hos både kvinnor och män och bars även till vardags. Sminket ansågs ha magiska egenskaper som skyddade mot sjukdomar.

Nu har franska forskare vid Université Pierre et Marie Curie i Paris kommit fram till att ”magin” faktiskt har vetenskaplig grund. Det svarta sminket innehåller flera blybaserade substanser som stimulerar kroppens produktion av kväveoxid, som kan skydda mot både bakterier och parasiter. Analysproverna kommer från egyptiska sminkbehållare förvarade i Louvren.

Bakterieorsakade ögonåkommor var vanliga i det gamla Egypten – precis som de fortfarande är i fuktiga tropiska områden. Det kan räcka med en droppe förorenat vatten för att starta en infektion med allvarliga konsekvenser.

Enligt forskarna, vars artikel publicerats i den amerikanska tidskriften Analytical Chemistry, var blyblandningen inte skadlig – som makeup betraktad.

– Men får man det i sig kan det leda till blyförgiftning. För de gamla egyptierna var det ett optimalt sätt att skydda sig, men i dag har vi bättre mediciner, kommenterar Christian Amatore, en av artikelförfattarna.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor