Hur ska Eva-Lill placera siffrorna?

Hennes skrivbordsprodukt ser ut att gå om intet.
Publicerad

Bild: Kenneth Andersson
Eva-Lill håller på att tillverka datumklossar för sitt hemmakontor. Hon har sågat ut två stora snygga kuber i lärkträ som ska stå på skrivbordet, och nu ska hon skriva dit siffror så att de två klossarna kan visa alla datum från och med 01 till och med 31. Exempelvis tänker hon sig att den 1:a och den 30:e i månaden visas så här: Men så upptäcker hon att uppgiften var svårare än hon tänkt sig. Hjälp henne att välja siffror till kubernas sidor så att evighetskalendern fungerar! Tärningarna kan förstås byta plats, och alla sex sidorna på båda tärningarna kan numreras.

Facit

Båda tärningarna måste innehålla 1 och 2 så att kalendern kan visa den 11:e och den 22:a. Om endast en tärning har siffran 0 kan Eva-Lill bara få fram sex av datumen 01–09. Därför måste båda tärningarna ha siffran 0. Men det ger henne bara sex återstående sidor för att beteckna de sju datumen 03–09, så det hela verkar ju hopplöst … tills hon kommer på att en 6:a kan förvandlas till en 9:a genom att vändas upp och ner. Alltså fungerar det om kuberna får exempelvis siffrorna 0, 1, 2, 3, 4, 5 respektive 0, 1, 2, 6 (och därmed 9), 7, 8.

Ledtråd 2

Den dubbla representation som nämns i ledtråd 1 åstadkoms genom att tärningen vänds upp och ner.

Ledtråd 1

Det är omöjligt att lösa problemet om Eva-Lill inte låter ett av siffertecknen representera två tal.
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor