Tunga galaxer böjer ljuset

Einsteins förutsägelse fångad på bild.
Publicerad

Bild: HST

En samling avlägsna galaxer är ohjälpligt oskarpa när de fotograferas. Galaxerna innehåller miljarder stjärnor, och tyngden från dessa påverkar ljusstrålar som passerar dem. Resultatet blir att ljusstrålarna, som kommer från bakomliggande objekt, böjs av och får galaxerna att se suddiga ut.

Fenomenet förutsågs av Albert Einstein, som i sin allmänna relativitetsteori beskrev hur tunga massor kröker rymden så att ljusets till synes raka väg böjer av.

Den teoretiska förutsägelsen bekräftades redan år 1919 under en solförmörkelse. Från ön Príncipe utanför Afrikas kust kunde sir Arthur Eddington se stjärnstrålar följa en krökt bana när de passerade solens skiva. Men nu är alltså fenomenet också fångat på bild.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor