Ballong bättre än fingrar

Amerikanska forskare kan ha löst ett av robotindustrins svåraste problem.

Publicerad

**Barnsligt enkel**. Robothanden består av en vanlig ballong fylld med kaffepulver som stelnar när luften sugs ut.
Bild: John Amend Cornell University

De flesta av dagens robothänder har någon form av fingrar och måste antingen programmeras exakt efter föremålets form, eller utrustas med trycksensorer. Genom att fylla en vanlig ballong med kaffepulver har amerikanska forskare tagit fram ett nytt slags hand som kan greppa föremål med okända och varierande former. Den nya robothanden formar sig mjukt kring det som ska plockas upp och fixerar sedan föremålet med hjälp av vakuum. Det ger ett stadigt grepp även kring sköra föremål med nästan helt slät yta – till exempel råa ägg.

Enligt forskarnas beräkningar bör en meterstor ballonghand klara av att lyfta ett ton. De påpekar att det går bra att använda i princip vilken typ av pulver som helst, men att kaffe råkar vara en bra kompromiss mellan låg vikt och greppstyrka.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor