Uråldrig myra berättar om Indiens historia

Publicerad

Bild: David Grimaldi/AMNH

För 53 miljoner år sedan kapslades en myra in i den enorma bärnstenen. I samma sten finns också växtrester och sjuhundra andra extremt välbevarade insekter. Det fantastiska fyndet gjordes nyligen av amerikanska forskare i Gujaratprovinsen i nordvästra Indien.

Biologin som fångats i stenen kastar nytt ljus över den indiska subkontinentens historia. Landmassan bröt sig loss från Östafrika för 160 miljoner år sedan, för att drygt 100 miljoner år senare krocka med Asien.

Bärnstenen kommer från tiden före kollisionen. Dess likheter med fossil från andra håll i världen tyder på att Indien inte kan ha varit en helt isolerad ö under hela den långa resan över oceanen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor