Språk och makt

Publicerad
Fredrik Lindströms Värsta språket, Språktidningen och P1-programmet Språket har drivit upp intresset för språk ordentligt på senare år. Bidragit har också i allra högsta grad Tore Janson, professor emeritus i latin och afrikanska språk. Med sin bok om latinet 2003 fick han till exempel liv i det stendöda språkets historia. Nu skriver han om alla de stora språken. Det är en ordentligt utbyggd version av Språken och historien som kom 1997. Det handlar om de stora språkens förhållande till makt. Hur dessa förutsätter varandra i Kina, i det gamla Egypten, i den anglosaxiska världen. Det enda språk som stöder sig på annat än makt är grekiskan. Där får språket styrka av idéinnehållet. Språkens historia är en fröjd att läsa. Det är lika mycket historia som språkhistoria, och genom att knyta ihop de två får man än större förståelse för betydelsen av språk.

Språkens historia

Janson, Tore
Norstedts

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor