Luften skapar laserstråle

Amerikanska forskare har lyckats få själva luften att på avstånd sända ut laserpulser. Tekniken kan användas för att spåra bomber och föroreningar.
Publicerad

Molekyler suger åt sig ljus enligt helt unika mönster, vid ytterst väldefinierade våglängder. När de träffas av en passerande laserpuls kommer denna därför att bära med sig ett specifikt fingeravtryck som formas av molekylens utseende. Fenomenet har länge använts för att till exempel mäta föroreningar i luften.

Men i många situationer är det omöjligt att ha en detektor utplacerad på andra sidan det område som ska mätas. Lösningen har då varit att analysera den lilla andel av laserljuset som råkar spridas tillbaka till mätapparaten, vilket ger mycket svaga mätsignaler.

Nu har forskare i USA i stället lyckats få luften att sända ut en ny, återvändande laserpuls. Då blir mätsignalerna flera tusen gånger starkare, vilket gör det möjligt att upptäcka och analysera ytterst små mängder av kemikalier i luften. Tekniken kan användas för att på långt avstånd upptäcka spår av sprängmedel och föroreningar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor