Varför bleker solens strålar tyg?

Publicerad

**Fråga:** Vad är det för kemisk reaktion som får tyg och andra material att blekas i solljus? De står ju inne och nås bara av solens strålar genom fönstret.

*Jenny Löwerot*

**Svar:** Färgade textilier blir ofta mer förstörda utomhus, när de utsätts för solljus, väder och vind. Men många färgämnen är också känsliga för solljus inomhus.

Ljuskänsligheten hos färgade textilier kan påverkas av många faktorer, bland annat färgämnets kemiska struktur. Textilens färg uppstår då vissa våglängder i solljuset – färger – absorberas av färgämnet. Vi ser sedan komplementfärgerna, de våglängder som studsar mot tyget och når vårt öga.

För att ett färgämne ska kunna absorbera synligt ljus krävs vanligen att färgämnesmolekylen innehåller kemiska dubbelbindningar. Om ljuset som absorberas påverkar och ändrar någon dubbelbindning, kan ljusabsorptionen flyttas till andra våglängder inom det synliga spektrumet. Det leder till att färgen förändras. Om absorptionen ändras till våglängder utanför det synliga området så försvinner färgen – tyget bleknar.

Det finns alltså många olika kemiska reaktioner som bleker tyg. Gemensamt är att färgämnets kemiska struktur förändras.

*Kenneth Tingsvik, lektor vid Textilhögskolan i Borås.*

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor