Ultraviolett ljus lagar repor i lacken

Publicerad
**Lagande ljus**. UV-ljuset får materialet att smälta och fylla ut repan.
Bild: Marc Pauchard

Ett internationellt forskarlag har utvecklat ett självläkande plastmaterial. Det är uppbyggt av så kallade polymerer. Men till skillnad från vanliga polymerer – som består av långa, kedjelika molekyler – är det nya materialet uppbyggt av mindre molekyler som klistras ihop till en kedja av metalljoner. Starkt UV-ljus får bindningarna att släppa och materialet blir då lättflytande. Så fort ljuset stängs av sammanfogas kedjan igen och materialet stelnar till en jämn yta.

Det nya materialet kan i framtiden göra det enkelt att laga ytan på föremål som utsätts för hårt slitage, exempelvis skärmar på mobiltelefoner och lacken på bilar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor