Vem heter vad i vetenskapshistorien?

Att få lika många rätt som Brita är inte lätt.
Publicerad

Bild: Kenneth Andersson
Brita läser vetenskapshistoria på universitetet. Inför morgondagens dugga* tar hon hjälp av sin nypensionerade morbror Nils, som råkar vara vetenskapshistoriker. Nils sätter ihop en övningstenta med 12 frågor av stigande svårighetsgrad. Brita lyckas få hela 8 rätt. Men klarar du 5 rätt är det fullt godkänt, även om du tittat på ledtrådarna. Allt från 7 rätt är sensationellt bra! Ange om möjligt både för- och efternamn. 1. Vilken vetenskapsman färdades i nästan fem år på Beagle? 2. Sokrates var lärare till Platon som var lärare till – ja, vem? 3. Vilka två politiskt verksamma svenskar har fått Riksbankens pris i ekonomi till Alfred Nobels minne? 4. Vad hette Sveriges första kvinnliga professor? 5. Vad hette Nobelpristagaren som upptäckte hoppande gener? 6. Vad var Marie Curies flicknamn? 7. Vad är efternamnet i den familj av framstående svenska historiker där några av de tidigaste gjorde sig kända för sin bistra källkritik? 8. Vad heter den norske fysiker som lade den vetenskapliga grunden för Norsk Hydro och som avbildas på den norska 200-kronorssedeln? 9. Vad hette amerikanen som år 1930 upptäckte (dvärg)planeten Pluto? 10. Vad hette portugisen som år 1949 fick Nobelpris för upptäckten av lobotomi? 11. År 2009 fick rekordmånga kvinnor Nobelpris. Namnge minst en av dem som fick ett av de vetenskapliga prisen! 12. Vad heter den 1300-talsarab, född i Tunis och död i Kairo, som kallas samhällsvetenskapens fader? * Dugga är ett numera så sällan använt ord att det nästan är vetenskapshistoriskt i sig självt. En dugga är en enklare typ av tentamen eller en mindre del av en examination.

Facit

1 Charles Darwin. 2 Aristoteles. 3 Gunnar Myrdal och Bertil Ohlin. 4 Sofia Kovalevskaja. 5 Barbara McClintock. 6 Skłodowska. 7 Weibull. 8 Kristian Birkeland. 9 Clyde Tombaugh. 10 Egas Moniz. 11 Ada Yonath (kemi), Elizabeth Blackburn och Carol Greider (båda medicin). 12 Ibn Khaldoun.

Ledtråd

1 Båtresan gick bl.a. till Galápagosöarna. 2 Ännu en känd gammal grek. 3 En var handelsminister i regeringen Erlander, och den andre var handelsminister i samlingsregeringen under andra världskriget. 4 Hon var också världens första kvinnliga matematikprofessor. Född i Moskva. 5 Upptäckten av s.k. transposoner gjordes på majs. 6 Namnet är polskt. 7 Namnet ingick länge i namnet på nuvarande Lantmännen SW Seed. 8 Metoden att ur luft framställa kväve, och därmed konstgjord salpeter, bär hans och Sam Eydes namn. 9 Förnamnet är Clyde. 10 Förnamnet är Egas. 11 Förnamnen är Ada, Elizabeth och Carol. 12 Namnet (kortversionen) inleds med patronymikonet Ibn.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor