
Bild: Daniel Cox / IBL Bildbyrå
Djuren vill ha roligt
Så leker djuren
###Fåglar kastar lyra
Måsfåglar är kända för att släppa musslor från hög höjd så att de krossas mot stenar och klippor. Syftet är förstås att komma åt köttet i musslan. Men det finns observationer av gråtrutar som släpper musslor, störtdyker ner och fångar dem igen innan de krossas mot marken. Det har spekulerats över om trutarna vill kontrollera att det inte finns någon tjuv i närheten som kommer att norpa musslan när den slår i marken. Men det har visat sig att det inte alltid är ätbara föremål som släpps och fångas på det här sättet. Ibland gör trutarna samma sak med till exempel stenar. Det verkar som om trutarna helt enkelt tycker att det är roligt att kasta lyra.
###Busiga jätteödlor
Komodovaraner kan bli upp till tre meter långa och är världens största ödlor. Det händer att de dödar människor. Så de är inte att leka med. Eller är de? Det har visat sig att komodovaraner i fångenskap hittar på allt möjligt bus. Vissa gillar att föra oväsen och puttar gärna runt på föremål som skramlande plåthinkar. En komodovaran från en djurpark i Washington är känd för att roa sig med att stjäla anteckningsboken ur bröstfickan på sin skötare. Hon förstör den inte, men vill gärna bli jagad av sin skötare. Hon är också förtjust i att leka dragkamp, på samma sätt som hundar gör.
###Hackspettar leker kurragömma
En ornitolog som är expert på hackspettar har beskrivit att de här fåglarna verkar tycka om att gömma sig för ofarliga småfåglar. När till exempel en talltita slog sig ner på en gren hände det att en hackspett flög dit och gömde sig bakom trädstammen i närheten. Efter ett tag så kikade den fram och snodde ett varv runt stammen för att återigen gömma sig bakom stammen. Det såg ut som om den låtsades smyga på en farlig fiende, ungefär som när barn gömmer sig för vuxna och vill bli upptäckta och skrämda.
###Myror brottas
Flera framstående forskare, bland annat Darwin, har hävdat att myror kan roa sig med att brottas. Myrorna möts, vinkar åt varandra med antennerna, reser sig sedan på bakbenen och försöker få grepp om varandra med käkarna. Myrorna skadar inte varandra, men den som blir nerbrottad förlorar matchen och springer och gömmer sig.
###Fiskar hoppar
En zoolog från 1900-talets början gjorde en märklig iakttagelse i Floridas kustvatten. Han såg små näbbgäddor som roade sig med att hoppa över ryggskölden på en karettsköldpadda. Sköldpaddan hade somnat och låg och flöt i vattenbrynet. Fiskarna höll på med sina hopplekar ända tills en av dem missbedömde avståndet och landade på sköldpaddans rygg. Enligt zoologen väckte det sköldpaddan som såg ”både förvånad och förnärmad ut”.
###Retsamma krabbor
Vinkarkrabbor lever i tidvattenszonen där de gräver skyddande gropar i sanden. När krabborna drar sig tillbaka skyddar de sig genom att dra ett lock över gropen. En forskare har berättat att det verkar finnas unga ligister bland krabborna som gillar att roa sig på de äldre och större individernas bekostnad. De unga krabborna sprang runt i par och puttade av locken från de gamla krabbornas boningar, något som inte alls var populärt hos de drabbade.
###Uttråkade bläckfiskar
En ensam bläckfisk i ett akvarium brukade leka med hydrometern, ett flytande instrument som mäter salthalten i vattnet. Bläckfisken drog ner den till botten och släppte greppet så att den flöt upp till ytan igen. Den här leken tycks ha gett henne en idé: bläckfisken placerade sig över munstycket som blåste in luftbubblor i akvariet. Där samlade hon luft mellan tentaklerna tills hon flöt upp till ytan som en ballong. Det verkade roa henne, för hon gjorde om det gång på gång.