Spansk picknick i stadsparken

Hur fördela pengarna rättvist? Och vad är det Alma köper efter jobbet?
Publicerad

Bild: Kenneth Andersson
Alma, Bettan och Gertrud ska ha spansk lunchpicknick i parken. Alma och Bettan köper på var sitt håll med sig några små tapasrätter, medan Gertrud, som kommer direkt från ett direktionsmöte, inte hinner få med sig något annat än kranvatten i en plastflaska som räcker till alla tre. När de efter maten sträcker ut sig i gräset innan de återvänder till sina respektive arbetsplatser ska Gertrud betala en normal lunchkostnad, 80 kronor, för sin del av maten på så sätt att också Alma och Bettan blir kvitt. Eftersom Alma hade med sig fem rätter och Bettan tre till samma genomsnittliga kostnad, blir fördelningen enkel: Alma får 50 kronor och Bettan 30 kronor. 1 Men blir det rättvist? Efter jobbet, och innan Alma sätter sig på bussen hem till sitt nya småhus, går hon in i en butik och pekar på ett föremål. – Vad kostar ett? frågar hon och får svaret 50 kronor. – Då tar jag tolv, fortsätter hon, varpå expediten slår in 100 kronor i kassan. 2 Vad är det hon köper?

Facit

1. De delade på 8 tapasrätter och åt alltså 8/3 vardera. Det betyder att Bettan, som hade med sig 3 rätter (vilket också kan skrivas som 9/3 rätter), har bidragit med 1/3 rätt till Gertrud. Alma hade med sig 5 rätter (15/3 rätter) och har alltså avstått från 7/3 rätter till Gertrud. Överraskande nog ska alltså Bettan bara få en tia medan Alma ska ha 70 kronor.

2. Siffrorna 1 och 2 till gatunumret att sättas upp på det nya huset.

Ledtråd 2

Alma är i en järnaffär.

Ledtråd 1

Hur mycket har Alma respektive Bettan avstått till Gertrud?

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor