En gropig yta sätter fart på kokandet

Energiförbrukningen i värmepumpar kan minskas dramatiskt genom att ändra ytans struktur.
Publicerad
**Energisnål struktur**. Den porösa ytan underlättar kokningen eftersom bubblorna bildas snabbare.
Bild: Avd för funktionella material, KTH

Både värmepumpar och kylaggregat bygger på principen att ett köldmedium ska börja koka i något led av processen. Nu har forskare i energiteknik vid KTH, Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, utvecklat en ny porös ytbeläggning av koppar som inte behöver hettas upp till lika hög temperatur för att vätskan ska börja koka. Därmed minskar energiförbrukningen med tio till femton procent.

– Med en porös yta finns många fler punkter där bubblor kan bildas, förklarar Björn Palm, professor i energiteknik vid KTH och en av forskarna bakom materialet.

Liknande ytor finns redan på marknaden, men KTH-forskarnas material är det mest effektiva hittills. Dessutom är tillverkningsmetoden billig och lätt att skala upp.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor