Håkan Borgström: ”Barn är kunnigare än vi tror”

Populärvetenskapliga barnböcker behövs. Möt Håkan Borgström, som skrivit en rad faktaspäckade barnböcker.
Publicerad
**Håkan Borgström**. Vetenskapsjournalist som har skrivit flera barnböcker med populärvetenskapligt innehåll.
Bild: Malin Hoelstad

###Varför populärvetenskap för barn?

– Det behövs av två skäl. För det första har barn rätt att få veta hur saker och ting ligger till, till exempel varför vi blir kära eller hur kärnkraftsolyckor kan ske, om vampyrer finns på riktigt och så vidare. För det andra är faktaböcker för barn en väg för dem till annan litteratur. Det finns flera undersökningar som visar att om barn börjar läsa om det de gillar, så övergår de sedan lättare till annat läsande.

###Räcker inte skolundervisningen?

– Det gör den säkert. Mina böcker är ett roligt komplement till skolans undervisning. Men det krävs mer än att läraren bara sätter faktaböcker i händerna på skolbarn, de måste integreras i undervisningen vilket tyvärr är ganska ovanligt.

###Är dina böcker tänkta att användas i skolan?

– Både ja och nej. Framför allt är de tänkta att läsas tillsammans med barn. Och det kan ske i skolan såväl som i hemmet.

###Vad vet man om kunskapsnivån hos barnen?

– Jag vet inte om barns kunskaper om naturvetenskap är bättre eller sämre än förr, men jag har inför varje bok testat dem på olika barn. Och barn i åldrarna nio till tolv år, som är målgruppen, är generellt mycket mer nyfikna och kunniga än vad vi ofta tror. De vill veta saker!

###Hur stort är intresset? Utgivningen av populärvetenskap för vuxna har minskat på senare år.

– Jo, även här minskar utbudet. Och de översättningar som finns är av begränsat värde – barn behöver få saker förklarade utifrån sin egen horisont. Det behövs helt enkelt lokalt material – som utgår från referenser runt omkring dem.

###Vad skiljer dina böcker från andra på området?

– De är faktagranskade av forskare, av de bästa experterna i ämnet. Detta kan inte underskattas. Det måste vara korrekt. Ibland slarvas det bara för att det är gjort för barn.

###Vad har du fått för reaktioner på böckerna?

– Det har varit positivt. Jag har varit mycket på skolor och bibliotek och det har varit viktigt att möta barnen. Många vuxna har också uppskattat att få lära sig något nytt tillsammans med barnen.

###Kommer det fler böcker?

– Definitivt. Åtminstone ett par till är planerade, och en bok om hjärnan är långt kommen. Tidigare har jag gett ut bland annat Kroppens mysterier och Naturens mysterier. Det gäller att utgå ifrån barnens frågor och perspektiv.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor