Specialhandskar gör bebisar socialt mogna

Efter aktiv träning uppför sig tremånaders bebisar som om de vore två månader äldre.
Publicerad
**Träningspass**. Kardborrvantarna gör att bebisen tidigt kan greppa de kardborrförsedda leksakerna.
Bild: Melissa Libertus

I en studie delades 36 normalt utvecklade tremånaders bebisar in i två grupper. En grupp bar kardborrvantar och kunde med dessa hantera kardborrförsedda leksaker som så små barn normalt inte kan greppa. Den andra gruppen bar likadana vantar, men utan kardborrgrepp.

Efter två veckors daglig träning mätte forskarna hur barnen med ögonen följde bilder på antingen leksaker eller ansikten som visades på en skärm. De barn som tränat sin motorik aktivt var mer intresserade av ansikten än de som inte tränat. Barnen som hade tränat var på samma nivå som fem månader gamla bebisar.

– Det hade ju mycket väl kunnat vara tvärtom, eftersom de tränat på att dona med leksaker. Vi tolkar skillnaden som att aktiv motorisk träning är något som driver social förmåga, säger Klaus Libertus, utvecklingspsykolog vid Duke university i USA.

Resultaten presenteras i tidskriften Developmental Science.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor