Vem styr över vårt digitala liv?

Publicerad
En tidig vårmorgon 2005 kliver polisen in hos en yrvaken 16-årig kille utanför Uppsala. Gripandet följs med intresse av säkerhetspolis i flera andra länder. I pojkens datorer finns inloggningsuppgifter till känsliga nätverk över i stort sett hela världen: Pentagon i USA, CERN i Schweiz och KTH i Stockholm för att bara nämna några. Kanske skulle han aldrig ha blivit upptäckt om det inte vore för att han nästan tvångsmässigt skrivit in ordet knark i några av de kodsträngar som lekande lätt lurade sig förbi alla avancerade säkerhetssystem. När pojken skulle förhöras insåg förhörsledarna att de knappt pratade samma språk. Hans datakunskaper låg i en annan dimension. Detta världsberömda fall är upptakten till en mycket spännande och fascinerande genomgång av den svenska hackerkulturen, som inte sällan tycks ha legat i – och fortfarande ligger i – den absoluta framkanten. De allra flesta intrången förblir förmodligen oupptäckta. Åtminstone blir de inte allmänt kända. Författarna har gjort grundliga efterforskningar, gått igenom loggar, förhörsprotokoll, diskussionsforum och inte minst intervjuat både kända och anonyma nyckelpersoner. Vi får både möta hackare med ädelt uppsåt, som brinner för att avslöja missförhållanden – och sådana som är direkt kriminella. Med en historisk återblick mot de första stapplande datornätverken visar författarna effektivt hur märkligt snabbt vi har lyckats väva in oss så fullkomligt i nätet. Mot den bakgrunden blir boken extra angelägen. Vare sig vi vill det eller inte så har en stor del av samhällslivet flyttat ut på nätet. Men vem är det egentligen som har makten där?

Svenska hackare

Goldberg, Daniel och Larsson, Linus
Norstedts

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor