Silke öppnar väg för elektronik i kroppen

Genom att rulla in elektroniska kretsar i olika tjocka lager av silke skapas implantat som löser upp sig själva.
Publicerad
**Upplöst**. Den nedbrytbara elektroniken förpackas i silke, som löses upp i lagom takt av vätska – här dagg.
Bild: Beckman Institute, University of Illinois and Tufts University

Amerikanska forskare har utvecklat en teknik som gör det möjligt att konstruera elektroniska implantat som bryts ner när de inte längre behövs. Ett exempel på konkret tillämpning är en krets som kan alstra värme och därmed förhindra inflammationer efter en operation.

Elektroniken konstrueras av magnesium och kisel. Materialen används i så små mängder att vätskorna i en mänsklig kropp löser upp dem. För att kontrollera exakt hur snabbt processen ska gå, kapslas elektroniken in i ett lager av silke. Tjockleken och strukturen avgör hur lång tid det tar innan nedbrytningsprocessen startar – allt från några minuter till några år.

Forskningsprojektet har genomförts på uppdrag av Darpa, det amerikanska försvarsdepartementets forskningsmyndighet, som enligt forskarna inte saknar idéer om hur tekniken kan användas.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor