Arvsmassa i mat påverkar blodfetter
Maten du äter innehåller arvsmassa som tränger in i blodomloppet – och kan ha betydelse för hur du mår.
Det gamla talesättet att du är vad du äter har fått en ny innebörd. Arvsmassa från matvaror som ris, salladskål och vete kan dyka upp i blodet hos både möss och människor, enligt forskare i Kina.
– Det är en mycket intressant upptäckt som kan ge nya förklaringar till hur olika matvaror påverkar hälsan, säger Sofia Trattner vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.
Hon har inte själv medverkat i studien men arbetar med samma typ av arvsmassa som de kinesiska forskarna, så kallat mikro-RNA.
Mikro-RNA är en typ av små molekyler som styr aktiviteten hos olika gener i cellerna.
En forskargrupp ledd av Chen-Yu Zhang vid Nanjing university har upptäckt att mikro-RNA från mat klarar sig i oskadat skick genom hela matsmältningssystemet och in i blodomloppet.
Forskarna specialstuderade en typ av mikro-RNA från ris, Kinas viktigaste gröda. Laboratorieförsök visade att molekylen påverkar celler i levern, vilket i sin tur förändrar halten av olika slags fetter i blodomloppet.
Precis som vitaminer, mineraler och andra näringsämnen i maten kan mikro-RNA bidra till kroppens utveckling och funktion, skriver de kinesiska forskarna i tidskriften Cell research.
De menar att arvsmassa från mat sannolikt har präglat människan och andra djur under hela vår utvecklingshistoria, och att halterna av olika slags mikro-RNA i kosten skulle kunna vara en faktor bakom rubbningar i ämnesomsättningen som drabbar människor i dag.
Kunskap baserad på vetenskap
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer