Cyklopen kan ha varit en mammut

Publicerad

Bild: Wikimedia

**Fråga:** Paleontologi är enligt Wikipedia en gammal vetenskap, betydligt äldre än evolutionsteorin. Men hur förklarades paleontologiska fynd före Darwin? Och vem var den förste som förstod att tolka fossil?

*Bertil Sundqvist, Sollefteå*

**Svar:** Före evolutionsläran var den gängse förklaringen till förekomsten av fossil att de var rester av djur som hade dött i syndafloden. Men den vetenskapliga paleontologins ’fader’, Georges Cuvier, förstod att alla fossil inte hade dött samtidigt. Han menade att det hade förekommit en rad syndafloder, varav en nämns i Bibeln.

Cuvier var dock inte först med att försöka sig på att tolka fossil. Redan under antiken kände man till fossil (både i västerlandet och i Orienten), och man såg dem som rester av drakar, cykloper och andra mytologiska varelser. Myterna om dessa varelser var i vissa fall resultat av tolkningar av fossil som man hade hittat. Bakom föreställningen om cykloper, jättar med ett öga mitt i skallen, anses fynd av kranier av mammut och andra elefantdjur kunna ligga. Deras näsöppning ser ut som en stor ögonhåla.

*Lars Werdelin, paleontolog, Naturhistoriska riksmuseet.*

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor