Bismarcks röst återskapad efter 123 år

En nyupptäckt ljudinspelning på vaxrulle innehåller kloka råd från den tyske rikskanslern Otto von Bismarck.
Publicerad
Kanske ändrar upptäckten vår historiesyn på järnkanslern.
Bild: Scanpix

För första gången i modern tid kan vi höra den tyske rikskanslern Otto von Bismarcks röst. Inspelningen, som är 123 år gammal, återfanns på en vaxskiva i en omärkt låda av forskare vid Edisonlaboratoriet i New Jersey, USA. Nu har forskarna lyckats få ljud i den gamla fonografinspelningen.

”Arbeta, ät och drick i måttliga mängder”, lyder ett av Otto von Bismarcks råd. Även om den dåtida inspelningstekniken lämnar en del övrigt att önska vad gäller ljudkvaliteten, går det att urskilja att statsmannen reciterar både Marseljäsen och en amerikansk revolutionsvisa. Av hans beryktade tordönsstämma finns dock inte ett spår.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor