Hon söker svar bland molnen

Ilona Riipinen brinner för miljön, och de mest brännande frågorna hittar hon bland molnen.
Publicerad
Ilona Riipinen.
Bild: Jann Lipka
Hon läste fysik på universitetet i Helsingfors, fast hon gick på konstskola i gymnasiet – och spelade piano på konservatorium i Tammerfors. Nu får maken, som är trummis, stå för musikinslaget i Ilona Riipinens liv. Hon har bestämt sig för annat. För att vara ärlig så började hon läsa fysik för att det var lätt att komma in, utan inträdesprov. Sedan visade sig studierna vara tillräckligt utmanande för att hon skulle stanna kvar. Villkoret var att kunna göra nytta, och molnen och klimatfrågan blev vägen dit. Eller, mer exakt, partiklar i atmosfären. Partiklarna är en förutsättning för att molndroppar ska bildas, och molnen utgör ett stort frågetecken i jordens värmebalans och därmed för klimatet på jorden. – Skogen bidrar stort till utsläppen, även om vi inte exakt känner till mekanismen bakom. Men vi har märkt att trädens utsläpp ser annorlunda ut om skogen är stressad. Det blir en av de olösta frågor som Ilona Riipinen ska finna svar på med sin nybildade forskargrupp vid Stockholms universitet. Hon lockades hit av anslag till unga toppforskare och valde att stanna i Stockholm efter ett flackande forskarliv i Finland och USA.

Ilona Riipinen

Född: 1982 i Ylöjärvi, utanför Tammerfors

Berömmer: Sina två mentorer i Finland och USA

För fem år sedan: Kom till Pittsburgh, USA

Om fem år: Hoppas forskar­gruppen är på plats vid Stockholms universitet

Spelar: Piano

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor