Robotfisk blir ledare i stimmet

Tack vare rätt snärt med stjärtfenan accepteras den nya robotfisken som ledare i naturliga fiskstim.
Publicerad
**Populär.** När robotfisken börjar röra sig bildar de riktiga fiskarna ett stim och följer efter. Skala 1:1.
Bild: Nyu Poly

Amerikanska forskare har utvecklat en liten robotfisk som rör sig så naturtroget att den inte bara blir accepterad som en medlem i stimmet, utan till och med kan ta över ledarrollen.

– Den största utmaningen var att skräddarsy robotens simmönster så att den härmade en riktig fisk. Vi har lagt särskild vikt vid vattenflödet efter roboten, förklarar Maurizio Porfiris, forskare på Polytechnic institute vid New York university.

Stjärtfenan visade sig vara en nyckelfaktor. Efter experiment med olika rörelsemönster hittade forskarna till slut rätt. När den vita robotfisken sänktes ner i vattnet tillsammans med fiskstimmet väckte den ingen uppmärksamhet så länge den var avstängd. Men så fort stjärtfenan aktiverades formerade sig stimmet bakom roboten.

Syftet med forskningen är att försöka förstå vilka faktorer som ligger bakom flockdjurs kollektiva beteende. Maurizio Porfiris och hans kollega Stefano Marras tror att resultaten på sikt kan användas för att skapa robotar som leder djur bort från en hotande naturkatastrof.

– För att detta ska vara möjligt måste hårdvaran utvecklas vidare. Den måste klara av att röra sig över stora områden, på ett självständigt sätt. Det kräver i sin tur både mer sensorer och förbättrad beräkningskapacitet, säger Maurizio Porfiris.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor