Varför vinner inte Knutte?

Inte blev han uttagen till OS i London, och inte hamnar han på prispallen på friidrottsgalan strax före.
Publicerad

Bild: Kenneth Andersson
De olympiska spelen i London börjar inom kort. Knutte har inte lyckats kvalificera sig dit, trots att han ända sedan yngre tonåren har varit en av de duktigaste längdhopparna i landet. Detta veckoslut är han med i den sista internationella fri­idrottsgalan före Londonspelen, och i ett hopp som får vit flagg, och alltså är godkänt, hoppar han faktiskt längst av alla. Ändå kommer han bara på fjärdeplats i tävlingen. Det skulle faktiskt kunna finnas tre helt skilda orsaker till att han missade en pallplats i tävlingen – vilka?

Facit

1. Knutte hoppade visserligen längst av alla räknat från det ställe i ansatsbanan där han gjorde avstamp och fram till nedslagsplatsen i hoppgropen, men han hoppade upp i luften så långt före satsbrädan, den så kallade plankan från vilken tävlingsresultaten mäts, att han inte bokfördes för det längsta tävlingshoppet.

2. Det var det längsta hoppet dittills i tävlingen, men i senare omgångar överträffades längden av tre andra hoppare.

3. Knutte tävlade inte i längdhopp utan i tiokamp, och han vann visserligen längdhoppet men hamnade inte på pallplats i slutsammandraget.

Ledtråd

Mätning, omgång och gren.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor