Svenskt bistånd hjälper hackare att lura nätcensuren
Så fungerar Tor – The Onion Router
1 Ebba vill besöka www.mailen.se men på vägen finns en brandvägg som spärrar trafiken till webbplatsen. Tor kan erbjuda en lösning.
2 Tor-programmet i Ebbas dator kontaktar Tor-nätverket och får en lista med alla datorer i världen som för tillfället ingår i nätverket. Ur listan väljer programmet automatiskt ut tre datorer, så kallade noder, som passar (A,B och C).
3 Ebbas dator förhandlar i tur och ordning fram kryptonycklar med de utvalda noderna A, B och C.
4 Det är de tre stegen via A, B och C som ger Ebba anonymitet. A vet varifrån trafiken kommer, men inte vart den ska. B fungerar som en buff ert mellan A och C, vilket gör att C inte vet varifrån trafiken kommer, men vilken destinationen är.
5 Trafiken som ska till www.mailen.se krypteras tre gånger. Först med nyckeln för C, sedan för B och slutligen för A.
6 Det färdiga datapaketet skickas till A, som tar bort sitt kryptolager. A skickar till B som tar bort nästa lager. C tar bort det sista och skickar trafiken till slutdestinationen. Informationen som www.mailen.se skickar tillbaka till Ebba krypteras i omvänd ordning.
7 Tor-programmet i Ebbas dator väljer kontinuerligt nya vägar genom nätverket för att minska risken för att identiteten avslöjas.
”Kryptolöken” som lämnar Ebbas dator har tre krypteringslager, ett för varje nod. Innerst ligger datapaketet som ska till destinationen. Också detta bör krypteras, genom att använda exempelvis https för webbsidor. Annars finns en risk för att den sista noden, C, avlyssnar trafiken.
Nätaktivisterna undervisar
Tor är ett viktigt verktyg för nätaktivister som hjälper dissidenter, bloggare och journalister runt om i världen att undvika nätcensur. Eva Galperin, international freedom of expression coordinator i den amerikanska medborgarrättsorganisationen EFF, brukar rekommendera Tor.
– En stor fördel är att tekniken bygger på en helt öppen källkod. Det är inte en svart låda, du behöver inte lita på någon.
Men tekniken är inte problemfri – den måste användas på rätt sätt för att fungera. Utbildning är därför en av hennes viktigaste arbetsuppgifter.
Christopher Kullenberg, en av de svenska nätaktivisterna i det löst sammansatta nätverket Telecomix, lyfter också fram utbildningsinsatser som en viktig del av gruppens arbete:
– Det går inte bara att förse människor med ett datorprogram, man måste också förklara hur det ska användas. Vi har till exempel gjort snabbmanualer för Tor på arabiska, säger han.
Trots sina ansträngningar lyckas de ofta bara hjälpa ett litet fåtal genom nätcensuren – men det gör ändå stor nytta.
– I Syrien är det just nu en extrem övervakning av nätet, och regeringen använder oerhört aggressiva metoder för att hitta folk. Där har vi kontakt med kanske fem sex syrier, personer som är väldigt it-kunniga och som vet hur de ska gömma sig. De fungerar i sin tur som informationsreläer. Folk kommer till dem med sina mobiltelefoner och laddar upp sina filmer, säger Christopher Kullenberg.
Både Christopher Kullenberg och Eva Galperin är övertygade om att behovet av Tor och andra liknande verktyg kommer att växa under de kommande åren.
– Vi ser allt mer av censur och filtrering online. Människor kommer att leta vägar runt det, och resultaten är en katt och råtta-lek mellan stater och aktivister, säger Eva Galperin.
Sida ger miljonbelopp till ett fritt nät
**Varför får Tor ekonomiskt stöd?**
– En del av den svenska utrikespolitiken är att stötta demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet runt om i världen. Det finns en särskilt strategi som handlar om att öka stödet till demokratirörelser och människor som kämpar för mänskliga rättigheter i repressiva stater. Det är inom ramen för den satsningen som Tor får stöd, säger Joachim Beijmo, kommunikationschef på Sida.
**Vilken typ av reaktioner får den här typen av stöd internationellt? Jag tänker framför allt på de länder där de här verktygen verkligen behövs. Är det kontroversiellt och ifrågasatt?**
– Det är klart att vi diplomatiskt får reaktioner på det. Men Sverige är känt som ett land som står upp för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet och vi har också en utrikesminister och biståndsminister som är väldigt tydliga på den punkten.
**Hur stort är stödet till Tor?**
– Hittills har de fått nästan fem miljoner kronor, ungefär en tiondel av de pengar som gått till projekt som på olika sätt är kopplade till frihet på nätet.
**Vart går resten av pengarna när det gäller nätaktivism?**
– Det är ganska många av de här projekten som vi inte berättar om, eftersom de ofta utmanar stater och vi därmed kan utsätta personer och organisationer för fara. Just Tor är inte lika känsligt på det sättet, eftersom det är en tjänst som drivs från ett fritt land och erbjuder en global tjänst.
**Tor kan inte bara användas av dissidenter i totalitära regimer. Hur har ni resonerat kring det faktum att Tor också kan användas för att exempelvis skydda brottslingar?**
– Vi konstaterar att det är en risk vi måste acceptera. Syftet är att göra internets möjligheter tillgängliga för olika grupper. Men det är inte möjligt att kontrollera användandet. Det går att jämföra med andra typer av infrastruktur- och kommunikationsinvesteringar. Det går att använda för goda och också för mindre goda syften, säger Joachim Beijmo.