En jätte med rymdstation runt fotknölarna

Publicerad

I många år har jag funderat på hur stora atomer är. Om man förstorar en atom till en millimeter, hur långt ut i rymden hamnar jag då – om samtliga atomer i min kropp förstoras lika mycket? Jag är 180 centimeter lång.

Bruno Wikman    

Svar: Det går att resonera så här: en atom är ungefär en 0,1 nanometer i diameter, det vill säga 0,000 000 000 1 meter (kan också skrivas 10-10). Om den förstoras till 1 millimeter (10-3) skulle den bli 10 miljoner gånger större (107).

Om alla atomer i din kropp förstorades skulle din längd alltså bli 1,8 meter multiplicerat med 107, det vill säga 18 000 kilometer. Om du står på jorden skulle du nå ungefär till fem procent av avståndet till månen. Den internationella rymdstationen ISS cirkulerar runt jorden på mellan 340 och 400 kilometers höjd. Den skulle alltså passera förbi dina fotknölar!

Mats Larsson, professor  i kemisk fysik vid Stockholms universitet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor