Förlust av barn slår hårdare mot mamman

Att förlora ett barn slår hårt emot hälsa och inkomst, även flera år efter dödsfallet.

Publicerad

Varje år dör omkring 600 barn, ungdomar och unga vuxna i Sverige. Föräldrarna drabbas givetvis hårt av förlusten. Nu har forskare analyserat de långsiktiga konsekvenserna. Sannolikheten för att läggas in på sjukhus året efter förlusten ökade med nästan 24 procent för mammorna och 12 procent för papporna. Även risken för att läggas in på grund av mentala problem ökade med 150 procent för mammorna och 100 procent för papporna. Hälsoproblemen drabbade främst de som lämnade arbetsmarknaden en längre tid efter dödsfallet.

Förutom problem med hälsan så drabbades föräldrarna ekonomiskt. Ännu fem år efter barnets dödsfall tjänade föräldrarna mindre: mammorna 11 procent, och papporna 7,4 procent. Inkomstminskningarna hängde ofta samman med att föräldrarna lämnade arbetslivet.

– Det faktum att mammorna drabbas hårdare kan ha att göra med att kvinnan ofta tar huvudansvaret för barnen, säger Johan Vikström, nationalekonom vid Uppsala universitet och forskare vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Även risken för skilsmässa ökade kraftigt – liksom chansen att få ytterligare barn.

Barnets ålder vid dödsfallet påverkar inte utfallet märkbart. Inte heller antalet syskon eller om barnet bor hemma eller inte.

– Det är slående att sorgen verkar vara så absolut. Den kan inte relateras till något annat, utan slår lika hårt oavsett familjesituation, säger Johan Vikström.

Analysen bygger på data om alla föräldrar som förlorade ett barn i åldern 1–24 år genom en olyckshändelse mellan åren 1993 och 2003, samt jämförelsedata om föräldrar som inte förlorade något barn under samma period.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor