Hörselskadade slipper skruv i skallbenet

Svenska forskare har utvecklat en skonsam metod att skicka ljud via skallbenet hos personer med en skada i mellanörat.

Publicerad
Hörselapparat. Mikrofonen sitter utanpå huden, fäst mot implantatet med en magnet. Signalerna förs över med induktion och fortplantas sedan via vibrationer i skallbenet till innerörat.
Bild: Boid/Chalmers

Ett problem med hörselapparater som utnyttjar skallbenet för att leda ljudvågor till hörselsnäckan, så kallade benledningsapparater, är att de måste fästas med en titanskruv som sitter i skallbenet. Skruven utgör en infektionsrisk, och kan dessutom lossna. Nu har svenska forskare utvecklat ett implantat som inte kräver någon fysisk förbindelse med yttervärlden.

Det nya implantatet består av två delar. Den ena sitter på utsidan av huvudet och innehåller mikrofon, förstärkare, batteri och en spole. Den andra, med spole och högtalare, sitter inopererad under huden bakom örat. Ljudet som mikrofonen fångar upp skickas in till implantatet med hjälp av induktiv överföring mellan de två spolarna. Högtalaren genererar sedan ljudvågor som via skallbenet fortplantar sig in till snäckan.

– Vi var oroliga för att vi skulle tappa för mycket energi i överföringen, men den förlusten tar vi igen genom att högtalaren sitter närmare snäckan, säger Bo Håkansson, professor vid Institutionen för signaler och system på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Den lösningen har resulterat i att implantatet, döpt till bone conduction implant, i stället ger cirka fem decibel högre ljudvolym jämfört med konventionella benledningsapparater.

I december opererade Måns Eeg-Olofsson, överläkare och medicinskt ansvarig i projektet, in det första implantatet bakom örat på en patient. Fortsatta kliniska studier fortsätter under 2013. En kommersiell lansering ligger troligen något år fram i tiden.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor