Klia inte på allt som kliar

Varför kliar sår när det inte är bra att klia på dem?

Jesper R.

Publicerad

Svar: Det kan vara svårt att låta bli att klia, men det är bra om såret får läka ifred. Varför det kliar vet vi inte. Histamin är ett ämne som orsakar klåda, och det är känt att kroppen bildar histamin efter ett myggbett eller vid nässelutslag. Men histamin är inte inblandat vid den klåda vi får av eksem och andra typer av hudinflammationer, eller när ett sår läker.

Det sker intensiv forskning inom området eftersom många människor plågas av eksem, då man ju också helst ska låta att klia. Kortisonkrämer används mot eksem för att dämpa inflammationen och klådan, men läkemedel som enbart angriper att det kliar saknas ännu.

En förklaring till klådan i ett sår kan vara att det händer mycket när det läker. Dels bekämpar immunförsvaret den inflammation som har uppkommit, dels håller olika celler på att reparera skadan. Varför ger då kroppen en signal som inte är bra? Vi kan nog inte hoppas på att alla signaler från kroppen automatiskt är till nytta för oss. Ett annat exempel på en icke-funktionell signal är ju det sug vi känner efter sötsaker, trots att det inte är bra för oss att äta för mycket socker.

Mona Ståhle, professor i dermatologi och venereologi vid Karolinska institutet i Solna.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor