Ballongrum löser utrymmesbrist i rymden

Om två år ska den internationella rymdstationen byggas ut med hjälp av ett uppblåsbart laboratorium.

Publicerad
Uppblåsbara BEAM blir en tillbyggnad till den internationella rymdstationen.
Bild: Handout / Scanpix

I stället för en traditionell metallkapsyl kompletteras den internationella rymdstationen med en lätt, hopfällbar ballonghydda. År 2015 kan den börja användas.

Den nya konstruktionen kommer från det privata företaget Bigelow Aerospace, ägt av hotellägaren och rymdentusiasten Robert Bigelow. Företaget har redan tidigare prövat två rymdballonger som kretsat runt jorden – Genesis I och Genesis II.

Den senaste ballongmodulen kallas för BEAM och är ungefär fyra meter lång och tre meter i diameter. Med sina 1 300 kilo är den bara en tredjedel så tung som en traditionell sektion vid rymdstationen. Lättare betyder billigare i rymdsammanhang, där vikten utgör den största kostnaden när saker och ting ska lyftas upp mot jordens tyngdkraft.

BEAM ska skjutas upp och sättas i bana i hopfällt skick av bärraketen Dragon, även den konstruerad av ett privat företag, det kommersiella Space exploration technologies. När modulen väl hakats fast vid rymdstationen kommer den att fyllas med luft som tagits med från jorden.

I två år är det tänkt att BEAM ska tjäna som extra labbutrymme för forskning och tester. Sedan ska den kopplas loss för att slutligen brinna upp i jordens atmosfär.

Så småningom tänker sig företaget att bygga en hel rymdstation av upplåsbara delar. Dessutom planeras ett uppblåsbart bostadsområde på månen, där framtida månfarare ska kunna inhysas.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor