Vad var de lysande prickarna på himlen?

En stjärnklar natt i mitten av augusti spanade jag upp mot himlen och såg en satellit (tror jag). Den rörde sig österut och plötsligt såg jag en till, och en till, och en till. Hela 10 stycken samtidigt. Alla i samma bana med samma hastighet och samma ljusstyrka i ett långt, oregelbundet pärlband. Vad kan det ha varit? Dockningar vid ISS? Rymdskrot? Annan verksamhet?
/Bo Mallander

Publicerad

Bild: SpaceX

 

Svar av Johan Kero, forskare vid institutet för rymdfysik, Kiruna

Det amerikanska företaget SpaceX, grundat 2002 av Elon Musk, skjuter för närvarande upp grupper av sina Starlink-satelliter, 60 åt gången, en till två gånger i månaden. Utifrån din beskrivning såg du troligtvis några av dem som sköts upp den sjunde augusti.

Starlink-satelliterna har en inklination, det vill säga lutning, på 53 grader i förhållande till jordens ekvatorplan, vilket innebär att de ibland kan ses över horisonten i Sverige, särskilt i de södra delarna. När satelliterna nått sin slutliga höjd på 550 km över jordytan blir det reflekterade solljuset väldigt svagt, men under några veckor på färden dit har deras solpaneler och antenner en vinkel mot solen som gör dem lätta att få syn på.

Starlink ska bli ett system för global satellitbaserad internetuppkoppling. Planerna för de närmaste åren omfattar 12 000 satelliter i omloppsbana, men kan komma att utökas med ytterligare 30 000. Som jämförelse kan nämnas att det totala antalet uppskjutna satelliter sedan rymdåldern började med Sputnik 1 år 1957 är cirka 10 000.

På webbplatsen findstarlink.com kan man hitta information om när och var satelliterna syns.

Att antalet satelliter i rymden fördubblas eller mångdubblas är inte oproblematiskt. Dels stör de astronomiska observationer, dels innebär de en ökad risk för kollisioner mellan satelliter och rymdskrot. Det så kallade Kesslersyndromet – en exponentiellt växande mängd rymdskrot på grund krockar – är om inte redan här, så tyvärr förmodligen nära förestående.

Europeiska rymdorganisationen ESA finansierar projekt för kartläggning av rymdskrot samt försök att rensa bort objekt från banor där det finns många objekt som nu eller senare riskerar att krocka med varandra.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor