Cellprov avslöjar fler cancerformer

Nya gentester får ut mer information ur gynekologiska cellprover.

Publicerad
I Sverige kallas sedan 1960-talet alla kvinnor mellan 23 och 65 år regelbundet till gynekologisk cellprovskontroll. 
Bild: Istock

Sedan nästan ett halvsekel tillbaka erbjuds kvinnor i Sverige att gå till en barnmorska eller gynekolog och ta ett cellprov. Provet visar förändringar som utan behandling kan orsaka livmoderhalscancer. Nu har forskare i USA upptäckt att dna-tester av cellproverna även kan påvisa cancer i äggstockarna och i livmoderkroppen.

– Jag tycker att det ser väldigt lovande ut, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet. Han har tagit del av resultaten som är publicerade i tidskriften Science Translational Medicine.

De amerikanska forskarna har än så länge bara testat metoden på cellprover från ett femtiotal kvinnor med underlivscancer. De hittade samtliga fall av cancer i livmoderkroppen, och för äggstockscancer var andelen 40 procent. Prover från friska kvinnor gav inga falska cancerbesked, vilket är en stor fördel om ett test ska användas för screening.

Men Joakim Dillner understryker att det behövs omfattande studier innan metoden är redo för rutinvården. Han berättar att prover från svenska biobanker sannolikt kommer att användas i en storskalig utvärdering. I Sverige finns omkring tio miljoner gynekologiska cellprover lagrade.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor