Handens sång

Fyra frågor till Ludvig Eelblaus, doktorand i musik- och ljudbehandling vid KTH.

Publicerad
Sångerskan Maria Sanner med rösthandsken Throat. Den som bär Throat kan ändra sin röst genom att röra på fingrarna.
Bild: Martin Hellström

1 | Hur fungerar rösthandsken?

– Handsken är trådlöst kopplad till en programvara, som i realtid omvandlar mikrofonens signaler.

2 | Hur föddes projektet?

−Jag kontaktades av tonsättaren Carl Unander-Scharin när han arbetade med operan The Elephant Man. Huvudrollskaraktären har vokala handikapp. Handsken och rösten samverkar när Håkan Starkenberg gestaltar honom i verket.

3 | Vad händer nu med den nya prototypen, Throat IV?

− Närmast blir det en vetenskaplig konferens och mässa i Paris om människa–datorinteraktion. Därefter väntar uppsättningen Sing the Body Electric! i sydafrikanska Kapstaden, som också kan ses på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm i maj.

4 | Hur ser du på utvecklingen av teknik och konst?

− Vad som är konstnärligt intressant är inte alltid tekniskt möjligt och vice versa. Samtidigt som det krävs god kunskap om tekniken, så har exempelvis en operasångare massor av ”tyst” kunskap som tekniken inte känner till.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor