Finns det risk för vattenallergi?

Kan man vara allergisk mot vatten?

/Uppsala musikklasser

Publicerad
Immunförsvaret har hunnit vänja sig vid vatten i kroppen.
Bild: Istock

Svar: Nej, man kan inte vara allergisk mot vatten. Allergi är en sjukdom som bygger på att immunsystemet reagerar mot olika ämnen. Vårt immunsystem skyddar normalt kroppen mot sjukdomsalstrande bakterier och virus, men ibland kan det reagera på ämnen som finns i pollen eller andra ofarliga saker. Immunsystemet bildar då antikroppar som gör att det känner igen ämnet som något hotfullt och kroppsfrämmande. Nästa gång detta ämne kommer in i kroppen får vi en allergisk reaktion. Till exempel börjar huden klia eller så blir det svårare att andas.

Oftast är det proteiner som finns i till exempel pollen eller olika livsmedel som vi är allergiska mot. Att vi inte kan bli allergiska mot vatten beror på att vatten redan finns överallt i vår kropp och inte kan störa immunsystemet.

/Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, Göteborgs universitet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor