Vettlösa visioner om våld

Publicerad
The anatomy of violence

”Ondskan sitter i pannloben”, blev rubriken när Svenska Dagbladet intervjuade den brittiske psykologen Adrian Raine, känd för att leta i människans anatomi efter orsakerna till att vissa av oss begår brott. Åtsmitande öron och stort gap mellan stortån och långtån fanns med i en faktaruta med riskfaktorer för kriminalitet.

I sin nya bok uttrycker sig Adrian Raine själv något mer nyanserat. Han summerar över trettio års forskning om hur människors benägenhet att ta till våld hänger samman med allt från syreförbrukningen i olika delar av hjärnan till halten av mangan och omega-3-fettsyror i blodet. Mycket är intressant, och redan i förordet slår han fast att biologin inte avgör någons öde. I stället understryker han att biologin samspelar med människors livsbetingelser i övrigt. Så långt är allt frid och fröjd.

Men i ett slutkapitel ägnar sig Adrian Raine åt vettlösa visioner om att alla män som fyller 18 år ska utredas för olika riskfaktorer – och spärras in om sannolikheten är tillräckligt stor för att de begår våldsbrott i framtiden. Han argumenterar också för att staten ska kräva lämplighetstest av alla som vill bli föräldrar.

Mänskligt kunde det kanske vara begripligt om någon som nyligen blivit knivskuren eller våldtagen resonerar så. Men det känns bara olustigt när en forskare använder sina rön som argument för tvångsåtgärder mot människor som inte har gjort en fluga förnär.

The anatomy of violence

Adrian Raine
Pantheon Books

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor