Plastämnen hittade i närheten av Saturnus

Den vanligaste råvaran till plast har upptäckts runt Saturnus måne Titan.

Publicerad
Den tunna atmosfären runt Titan innehåller många olika kolväten, och nu har även den vanligaste plastkomponenten upptäckts. Titan är den enda månen i solsystemet som har en tät atmosfär och flytande oceaner på ytan – men i stället för vatten består de av etan.
Bild: NASA

Propen, som är en av de vanligaste råvarorna till plaster på jorden, har upptäckts i atmosfären runt Saturnus största måne Titan. Inom industrin här hos oss används propen till allt möjligt – från bildelar till matlådor, film och andra vardagsprodukter. Propen på Titan har dock inte sitt ursprung på jorden, utan bildas på plats i månens bruna, kolvätetäta atmosfär.

Kolväten, som bygger upp olja och andra fossila bränslen, bildas i atmosfären på Titan när solstrålning sönderdelar metan, som då kan slå ihop sig till den tre kolatomer långa propenkedjan.

Redan 1980 mätte Voyagersonden propens syskon i kolvätefamiljen, men propen har länge undgått upptäckt. Det förbryllade forskarna, eftersom just propen hör till de enklaste och lättaste formerna av organiska ämnen.

Nu har ämnets svaga signal fångats upp av Cassinisonden, som sedan 2004 kretsar kring Saturnus. Den avslöjar en märklig och blöt värld som påminner om jorden, förutom att på Titan faller kolväteregnet ner i oceaner av etan i stället för av vatten. Propenupptäckten blir nu ytterligare en bit i pusslet om hur Titanvärlden är beskaffad, säger NASA-forskarna som gjorde mätningarna.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor