Påklätt kaninhjärta

Publicerad
Silikonstrumpan är utformad efter hjärtat.
Bild: Rogers et al

John Rogers, som är professor i materialfysik vid University of Illinois i USA, har utvecklat en sorts silikonstrumpa till ett hjärta, som med hjälp av 68 inbäddade sensorer kan övervaka hjärtrytm, pH-värde och temperatur. I framtiden skulle fodralet också kunna stimulera hjärtslag och ersätta pacemakern. Det smidiga materialet gör att instrumenten sitter på plats utan vare sig lim eller stygn. Än så länge finns strumpan bara i mycket litet format, för kaniner. John Rogers utgick från en 3D-kopia av ett kaninhjärta när han utformade strumpan, som sedan träddes över ett bultande kaninhjärta – som för experimentets skull befann sig utanför kaninens kropp. 

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor