Elektronisk övervakning ska ge ostron bättre hälsa

Publicerad
Ostronet Pinctada maxima kan se fram emot en skräddarsydd omvårdnad i odlingarna.
Bild: Jurgen Freund / NPL

Australiens ostronodlare brottas med samma problem som kreatursuppfödare världen över: Hur gör man för att djuren ska växa snabbt och samtidigt må bra, utan att bli sjuka?

Nu hoppas Justin Goc, chef för Barilla bay oyster farm på ön Tasmanien, kunna ge svar med hjälp av modern sensorteknik. I ett statligt finansierat projekt ska flera olika slags sensorchip användas för att samla in dels information om själva ostronet, dels om omgivningen.

Bland annat ska ostronets hjärtrytm övervakas, och om skalet är öppet eller stängt – vilket ger en vink om hur djuret äter. Dessutom registreras djupet där ostronet finns, ljusförhållanden och temperatur. Andra sensorer mäter salthalt, allmänna temperaturförhållanden och syrehalten i vattnet.

Insamlade mätdata kan analyseras i realtid för att se hur ostronens hälsa och tillväxt påverkas av olika faktorer i vattnet. Förhoppningen är att odlarna framöver ska slippa att ta upp ostron ur odlingskorgarna för att hålla koll på tillväxten, något som tar mycket tid och stör odlingarna.

Ostronsensorerna ingår i projektet Sense-T, ett sensornätverk över hela Tasmanien. Informationen ska bland annat användas för att bygga upp en jordbruksdatabas. Andra delprojekt i Sense-T använder sensorer för att övervaka boskap, vingårdar och odlade abalonemusslor.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor