Folkpartister tvekar mest

Väljarnas beslutsamhet inför valet varierar ganska mycket mellan de olika partierna.

Publicerad
Vi är mest övertygade direkt efter valet. Andel som är helt säkra på sitt partival i SCB:s partisympatisundersökningar.
Bild: SCB

Hur säkra är vi på vårt val när vi går till valurnorna? Forskningen visar att allt fler väljare bestämmer sig sent, byter parti eller taktikröstar. Vid förra riksdagsvalet bestämde sig var tredje väljare först under den sista veckan före valet, enligt Statistiska centralbyrån.

Om man frågar väljarna om hur säkra de är på sitt partival så visar det sig att omkring 70 procent är säkra på sitt val, men denna siffra skiljer sig åt mellan olika partier. Sverigedemokrater och socialdemokrater har störst andel säkra sympatisörer, medan folkpartister och miljöpartister är minst säkra på sitt val.

I regel är män och äldre personer mer säkra på sitt partival än kvinnor och yngre.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor