Klimatet en av de viktigaste frågorna i EU-valet

Klimat och miljö har seglat upp som väljarnas viktigaste fråga inför söndagens EU-val, enligt en opinionsundersökning från Indikator opinion. Den näst viktigaste frågan är försvar och utrikespolitik.

Publicerad

Förtidsröstningen till EU-valet är öppen från 22 maj till och med den 9 juni. Själva valdagen är den 9 juni.
Bild: Sara Peterssohn

Att det finns folkligt stöd för en offensiv klimatpolitik råder det inga tvivel om, enligt klimatpolitikforskarna Naghmeh Nasiritousi och Sofia Axelsson. Det är också något som de tidigare skrivit i F&F om. Exempelvis är acceptansen stor för trängselskatter. Drygt 70 procent tycker också att den svenska netto noll-målsättningen antingen har rätt ambitionsnivå eller inte är tillräckligt ambitiös.

När ett medborgarråd bestående av slumpvis utvalda svenskar gemensamt fick spåna på tänkbara lösningar på klimatproblemet hade de flera idéer. Som att klimatet integreras i skolans läroplan och att det införs ett högkostnadsskydd på kollektivtrafik.

Sverige halkar efter i klimatfrågan

Samtidigt är Sverige på god väg att få underkänt när det kommer till flera centrala EU-mål inom energi- och klimatområdet. Sverige, som länge ansetts vara ett föregångsland i klimatfrågan, har rentav blivit omsprunget, enligt flera klimatforskare.

Senast den sista juni ska EU-länderna lämna in sina nationella energi- och klimatplaner till EU- kommissionen. Vad som händer med medlemsländer som inte uppfyller klimatkraven kan avgöras i söndagens val till Europaparlamentet. Det blir också viktigt för implementeringen av klimatpaketet Fit for 55.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor