Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Islamiska staten plundrar antika arv

Handel med fornminnen är Islamiska statens näst största inkomstkälla.

Publicerad
Romerska ruiner i Palmyra i centrala Syrien. Staden kallades Tadmor i Bibeln, och ska ha anlagts av kung Salomon. Palmyra finns med på Unescos världsarvslista. År 2012 spreds ett filmklipp då beväpnade män sågs föra iväg statyer från staden. I nuläget pågår strider mellan syriska armén och Islamiska staten i området.
Bild: iStock

Islamiska statens utbredning sammanfaller i nuläget till stora delar med det område som brukar kallas ”civilisationens vagga” – området kring Eufrat och Tigris övre lopp. Vi läser om strider vid Palmyra, Babel, Aleppo och Nineve, platser med mångtusenårig historia. Det betyder att det finns massor av antik historia i området. Bara i Irak beräknas omkring 4 500 antika lämningar ligga under Islamiska statens kontroll.

Dessa unika fornminnen är nu hotade. Det menar Stephennie Mulder, som är forskare i muslimsk konst och arkitektur vid University of Texas, i en artikel i Al Jazeera.

Enligt Stephennie Mulder sker nu en systematisk plundring och förstörelse, och många dyrbara föremål hamnar i Europa och USA. Denna handel är Islamiska statens näst största inkomstkälla, efter oljan. Ett exempel är en detalj från en medeltida synagoga i Syrien som nyligen såldes för 50000 dollar på Sotheby’s.

Stephennie Mulder, som länge arbetat som arkeolog i Irak, har följt denna verksamhet via såväl satellitbilder som lokala nätverk som bevakar kulturminnesfrågor på plats i regionen. Hon varnar nu för den växande handeln med ”blodantikviteter” som en ny form av krigsprofitering. Hon menar även att samlare i Europa och USA som köper in saker från Mellanöstern i syfte att värna föremålen bara driver upp priserna.

Islamiska staten ska inte ensamma beskyllas för verksamheten. Även andra krigförande parter har gjort likadant. Såväl den syriska armén som rebellrörelsen Fria syriska armén har beskyllts för att plundra eller förstöra värdefulla historiska byggnader och föremål.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor