Osynlighetsmantel snart verklighet?

Flygplan, bilar och även människor skulle kunna bli osynliga genom att svepas in i så kallade meta material. Ny forskning har tagit magin ett steg närmare verkligheten.

Publicerad
En penna i ett glas vatten (till vänster) och i ett glas fyllt med metamaterial där den nedre delen ser konstig ut, eller till och med kan försvinna helt.
Bild: Technische Universität Wien

Metamaterial finns inte i naturen. Men nu har forskare lyckats skapa material som böjer av ljus- eller radiovågor runt ett objekt och får det att försvinna ur sikte – i laboratoriemiljö. Metamaterial har ett negativt brytningsindex. En penna i ett glas med metamaterial kan till exempel se ut att vara spegelvänd och dessutom luta åt motsatt håll.

Om en människa skulle viras in i en mantel tillverkad av metamaterial skulle hon bli osynlig, i och med att ljusvågorna inte reflekteras i riktning mot våra ögon. Även ljudvågor, mikrovågor och till och med seismiska vågor ska kunna böjas bort av metamaterial. I princip skulle då byggnader av metamaterial kunna motstå jordbävningar.

Hittills har ett problem med metamaterial varit att vågorna förlorar sin energi när de böjs av i materialet. Men nu har forskare vid Arizona university i USA lyckats förstärka vågorna med hjälp av batteridrivna tunneldioder i metamaterialet. Tekniken kan till och med ge vågorna mer energi efter mötet med metamaterialet än de hade före.

Lurig reflektion

Metamaterial böjer av ljusvågorna så att de reflekteras ”åt fel håll”. Resultatet blir att föremålet ser ut att vara någon annanstans – eller inte syns alls.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor