Ett test som alla bör göra

Publicerad

Man kan leva ett helt liv utan att någonsin uppfatta att det finns en blind fläck i näthinnan där synnerven lämnar ögat. Men det behövs bara ett pappersark med en prick och ett kryss för att övertyga sig om att den verkligen finns.

På motsvarande sätt är det med våra fördomar, enligt psykologerna Mahzarin Banaji och Anthony Greenwald i USA. De har utvecklat Implicit association test (IAT) som mäter blixtsnabba reaktioner kopplade till ämnen som etnicitet, sexuell läggning och fysiska handikapp. På nätsidan implicit.harvard.edu kan man läsa hur testet går till, och även testa sig själv.

Reaktionstider framför en datorskärm är inte samma sak som beteende i verkliga livet. Men i boken Blindspot beskriver forskarna studier som tyder på att testresultatet faktiskt säger en hel del om hur folk beter sig mot andra, i synnerhet när det gäller vem man väljer att vara lite extra hjälpsam mot.

Det är intressant läsning om forskning som angår alla. Det är lätt att döma andra för att vara fördomsfulla. Med hjälp av ett IAT blir det lättare att se bjälken i sitt eget öga. 

Blindspot: Hidden biases of good people

Mahzarin Banaji och Anthony Greenwald
Delacorte Press

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor