Zooma med en blinkning

En blinkning för att zooma in, en blinkning för att zooma ut. Så enkelt fungerar den nya tekniken med teleskopiska kontaktlinser som kan hjälpa synskadade i framtiden.

Publicerad
Teleskopisk kontaktlins med zoomfunktion.
Bild: EPFL och UCSD

Kontaktlinser som låter användaren växla mellan vanlig och förstorad syn är nu verklighet. Linserna innehåller ett antal sfäriska speglar av aluminium. Två typer av polariserat ljus tar olika vägar genom linserna, och möjliggör både normal syn och tre gångers förstoring. Ett par medföljande elektroniska glasögon ändrar vilken typ av polariserat ljus som släpps igenom. När man blinkar med ena ögat ändras polarisationsriktningen genom glasögonen och man kan ställa om synen till förstoringsläge.

– Det som är spännande är att tekniken har miniatyriserats så att man kan få en förstoring utan stora och socialt störande optiska hjälpmedel, säger Stefan Löfgren, överläkare och docent vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm.

Teleskopiska kontaktlinser utvecklades från början av det amerikanska försvaret för att användas i supertunna kameror anpassade för drönare. Tekniken har vidareutvecklats av forskare vid schweiziska École polytechnique fédérale de Lausanne och en prototyp visades nyligen upp på AAAS-konferensen i San Jose, USA. Prototypen bygger på en tidigare version där användaren inte kunde sköta zoomningsfunktionen själv. Linsernas design har också förbättrats, så att mer syre släpps igenom, vilket minskar risken för att hornhinnan skadas. Forskarna hoppas att inom kort kunna testa linserna på människor med nedsatt syn.

– Bland västvärldens synsvaga är sjukdomen åldersrelaterad makuladegeneration vanlig. Sjukdomen ger en lokal skada i centrum av näthinnan medan den omgivande näthinnan är frisk. Om man då förstorar bilden så att bildinnehållet hamnar på den friska delen av näthinnan ökar synförmågan, säger Stefan Löfgren.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor