Natthimlen blir allt ljusare

Varje år blir himlen 9,6 procent ljusare, enligt en ny studie. Billiga LED-lampor lyfts fram som en förklaring. Nu efterlyser forskare krafttag mot ljusföroreningar.

Publicerad
stad lyser i mörkret, bild tagen uppifrån

Ljuset från städer lyser upp himlen och kan orsaka omfattande ljusföroreningar.
Bild: Getty images

Gatlampor, reklamskyltar och bilar. På många håll i världen blir natthimlen aldrig helt mörk. För människan är nattlig belysning förknippad med en ökad känsla av trygghet, men det är välkänt att vissa djurarter blir förvirrade och får svårt att skilja dag från natt.

Enligt tidigare beräkningar från satelliter ökar mängden artificiellt ljus med 2 procent per år. I en ny studie, publicerad i Science, rapporteras i stället en ökning med 9,6 procent per år.

Christopher Kyba, forskare vid German research center for geoscience och en av studiens medförfattare, blev så förvånad över resultaten att hans spontana reaktion var att något inte stämde med den rådata han tittade på.

Christopher Kyba, forskare vid German research center for geoscience.
Bild: RUB Marquard

– Jag trodde inte att ökningen av himlens ljusstyrka skulle vara i närheten av så här snabb, säger han.

Ögat vassare än satelliter

Tidigare studier bygger på data från satelliter. I den nya studien har Christopher Kyba och hans forskarkollegor i stället använt sig av observationer från 51 351 medborgarforskare i Europa och Nordamerika. Satelliter kan som regel inte upptäcka ljuset från LED-lampor, men det kan det mänskliga ögat göra.

Forskarna slår fast att den som tittade upp mot natthimlen för 18 år sedan och såg 250 stjärnor i dag sannolikt skulle se färre än 100 stjärnor i samma område. Bara ett fåtal platser i världen återstår med riktigt mörka stjärnhimlar.

Efterlyser åtgärder

– Jag har själv älskat att vara ute på natten ända sedan jag var ett litet barn, men jag har aldrig varit på en plats där det varit tillräckligt mörkt för att till exempel se min egen skugga från Venus eller Jupiters ljus, säger Christopher Kyba.

Forskarlaget föreslår åtgärder för att begränsa överflödigt ljus, så kallade ljusföroreningar. Att använda lampor med rörelsesensorer i stället för lampor som lyser hela tiden är ett exempel. På kuppen kan man också minska energiförbrukningen.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor