Kinesiska forskare genmanipulerade mänskliga embryon

Experimentet är väntat, men inte välkommet. För första gången har forskare förändrat arvsmassan hos mänskliga embryon.

Publicerad
Gentekniska förändringar av ett mänskligt embryo väcker svåra etiska frågor.
Bild: iStock

Biologer i Umeå och på andra håll i världen har under de senaste åren utvecklat en ny teknik som gör det enkelt och billigt att ändra arvsmassan hos levande organismer. Tongivande forskare har uppmanat sina kolleger att inte försöka använda den på ett sätt som skulle kunna leda till genförändrade människor.

Men i tidskriften Protein & Cell rapporterar forskare i Guangzhou att de använt metoden – som kallas crispr/Cas9 – för att ändra en gen som kan orsaka den ärftliga blodsjukdomen thalassemi i mänskliga embryon. De utgick från embryon med en kromosomavvikelse som hindrar en normal fosterutveckling. Syftet var inte att skapa ett genförändrat barn, utan att modifiera en viss gen i samtliga celler hos ett embryo.

– Jag tycker att värdet av studien är mycket begränsat, säger Magnus Lundgren, mikrobiolog på institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Uppsala universitet.

De kinesiska forskarna gjorde sina experiment på 86 mänskliga embryon. Inte i något fall lyckades de genförändra samtliga celler. Dessutom blev förändringen i vissa fall annorlunda än man tänkt sig, eller hamnade på fel ställe i arvsmassan.

Magnus Lundgren anser att forskarna haft för bråttom, att de borde ha gjort försök med cellinjer och djur innan de gav sig på mänskliga embryon.

– Man misstänker att en viktig drivkraft har varit att bli först med detta, säger han.

Etiska frågor kopplade till den nya tekniken kommer att diskuteras under ett seminarium som Forskning & Framsteg anordnar i samarbete med Riksbankens Jubileumsfond under politikerveckan i Almedalen på Gotland i sommar.

  • Tid: klockan 8.30 till 10.00 den 30 juni.
  • Plats: Joda Bar i Visby.
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor