Så lång är en jordnötspromenad

Hur lång sträcka kan man gå till fots med hjälp av den mängd energi som finns i en jordnöt – och hur långt skulle en bil kunna köra med samma mängd energi?

/Fredrik

Publicerad

Om vi ändrar frågan en smula och i stället tittar på en normalportion jordnötter, 30 gram, är dess energiinnehåll cirka 740 kilojoule (kJ). För att få fram hur långt en person kommer med denna energimängd börjar vi med att beräkna personens basalämnesomsättning. En person som väger 70 kilo förbränner cirka 295 kJ per timme i vila, så kallad basalämnesomsättning. Om personen promenerar avslappnat utan stress – i en hastighet av cirka 4 km/tim – ökar energiförbrukningen ungefär 2,5 gånger från basalämnesomsättningen, i detta fall till cirka 740 kJ per timme. Sålunda räcker en portion jordnötter (eller 1,2 kilo isbergssallad!) till cirka 4 kilometers avslappnad promenad.

För att räkna ut hur långt en bil kommer med samma energimängd utgår vi från några typiska bränsleförbrukningsvärden för olika biltyper. En elbil med en energianvändning på motsvarande 13,5 kWh per 100 kilometer skulle kunna köra 1,5 kilometer med hjälp av dessa 740 kJ. En snål dieselbil, som drar 3,9 liter per 100 kilometer, skulle komma drygt en halv kilometer, och en äldre bensinbil som förbrukar 8,8 liter per 100 kilometer skulle inte komma längre än 260 meter.

Som kuriosa kan tilläggas att frågan rymmer en historisk referens – de första dieselmotorerna, utvecklade av Rudolf Diesel, drevs faktiskt med jordnötsolja.

/Ulf Holmbäck, forskare inom klinisk nutrition och metabolism vid Uppsala universitet, och Magnus Lindgren, utredare vid Trafikverket

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor