Gå i takt så hör du bättre

Publicerad
Människor går i takt, på samma sätt som delfiner hoppar synkroniserat.
Bild: iStock

Vår tendens att omedvetet promenera i takt brukar förklaras med att de sociala banden stärks. Nu presenterar Matz Larsson, forskare vid Örebro universitet, en evolutionär teori – att vi synkroniserar stegen eftersom det uppstår en rytmisk tystnad i intervallen.

– Tack vare de tysta mellanrummen kan vi lyssna av omgivningen bättre, något som var en fördel när vi behövde se upp för farliga rovdjur eller krigiska stammar, säger han.

I studien ingick en grupp frivilliga personer som fick lyssna på en saga av Selma Lagerlöf, samtidigt som de stördes av steg från två personer. Halva tiden promenerade de i takt, halva tiden i otakt. Det visade sig att folk uppfattade berättelsen bättre när stegen var i takt, fastän störningen låg på samma decibel.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor