Lågt pH håller bakterierna borta

Det verkar allmänt vedertaget att ättika har en desinficerande egenskap. Dock hittar jag inte något vetenskapligt försök att påvisa detta. Stämmer det att man kan använda ättika som desinfektionsmedel?

/Christoffer

Publicerad
Ättika är surt för bakterierna.
Bild: iStock

Ättika är en blandning av ättiksyra och vatten. Den verkar antimikrobiellt genom sitt låga pH, sin surhet. Blir omgivningen tillräckligt sur så förstärks denna effekt genom att ättiksyremolekylen övergår från jonform, CH3COO, till den biologiskt mer aktiva formen CH3COOH. Ättika är ingen särskilt effektiv bakteriedödare men är ganska bra på att stoppa bakterietillväxt om pH hålls lågt, i varje fall för vissa grupper av bakterier. Detta faktum har utnyttjats genom århundradena, för att inte säga årtusendena, i samband med livsmedel.

/Göran Molin, professor emeritus i livsmedelshygien, Lunds tekniska högskola

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor